Image: 
Description: 
Albert & Christiane Leccq, oprichters van het CHM
Image: 
Description: 
Genieten van het gerecht "Coquilettes à la Niçoise"
Image: 
Description: 
De eerste kapper van het CHM in de jaren 50!
Image: 
Description: 
Benodigdheden voor iedereen!
Image: 
Description: 
Douche gedreven door een handpomp
Image: 
Description: 
De ijscoman
Image: 
Description: 
De eerste bungalows van het CHM, Let u op de grootte van de pijnbomen!
Image: 
Description: 
De zon schijnt voor iedereen!
Image: 
Description: 
De schommels
Image: 
Description: 
De touwladder
Image: 
Description: 
Met z'n allen gymen

CHM Monta, meer dan 70 jaar naturisme…

Nederlands

Geboren in Arras op 13 augustus 1905, is Albert Lecocq zijn hele leven een voorstander geweest van buitenactiviteiten en van naaktheid. Albert Lecoq was altijd al een visionair en hij was een van de eersten die de noodzaak van naaktvakanties aanvoelde. 

o creëerde hij op 23 juli 1950 het Centre Héliomarin de Montalivet dat het eerste vakantiecentrum voor naturisten in Europa was. Hij koos deze meer neutrale en medische naam dan het “naaktcentrum” te noemen, aangezien hij er van uit ging dat men zich eerder aan naakt zonnen blootstelt zonder zich echt uit te drukken.

Het terrein strekt zich uit over 23,8 hectares van verbrand bos ver van alles, en er staan een bungalow en vijf tenten.

Albert Lecocq zal de term “naturisme” opleggen om de band tussen naaktheid en de natuur en alles wat daarmee samenhangt te onderstrepen. Hij richt hetzelfde jaar ook de Franse Naturisten Federatie la Fédération Française de Naturisme (FFN) op.

1951

Een 25 hectare grote uitbreiding van het terrein om de eerste houten bungalowdorpen te kunnen creëren, en ook een “spa- en natuurlijk klimatologisch gezondheidsresort" met een sauna.

1952 

Albert Lecocq loopt over van projecten, ziet alles in het groot en richt de Internationale Naturisten Federatie “la Fédération Naturiste Internationale (FNI)” op.

1954

Creatie van de firma Socnat (de financieringsmaatschappij van de natuurcentra) die het CHM zal besturen.

1957

Er zijn150 bungalows per week te huur, maar ze zijn helemaal leeg. De accommodaties hebben geen keukenmateriaal, geen licht en geen bedden. Een ieder moet zijn slaapzak en dekens zelf mee brengen.

1959

De vestiging van de naturisten in Montalivet valt niet bij iedereen in de smaak. De Bisschop van Bordeaux bedreigt Albert Lecocq met opsluiting in de gevangenis. De harde kritieken en de vervolging worden ook gericht tegen Jean MONGET, de burgemeester van Montalivet, die uit wanhoop op 48-jarige leeftijd een einde aan zijn leven maakt.

1960

De oppervlakte van het CHM is uitgebreid tot 140 hectares. 80 hectares worden gehuurd van de gemeente, 60 hectares met duinen worden gehuurd van l’Office National des Forêts (het Nationale bosbeheer) en het strand van het Domaine Maritime (het Maritieme Domein).

1963

De faam van CHM breidt zich snel uit over de Franse grenzen en grote aantallen naturisten uit heel Europa haasten zich. Op 15 augustus 1963 worden er al 3500 personen bij het CHM geteld.

1965

De doelstelling van 5000 gebruikers wordt overschreden op de dag van 15 augustus.

1966

Het strand van CHM is officieel erkend als het eerste naturistenstrand van Frankrijk. Er worden borden aangebracht om het bestaan van het naturistenstrand aan te geven.

1970

CHM strekt zich uit over 150 hectares van dennen- en pijnbomenbossen, het heeft meer dan 1000 bungalows en meer dan 20 000 naturisten vakantiegangers gedurende de zomer.

1973

Het CHM bouwt een zwembad, ontwikkelt 12 kilometer aan paden, bezit 50 sanitair gebouwen en installeert 5 telefooncellen. Het CHM accepteert uiteindelijk ook honden.

1980

Het CHM strekt zich uit over 175 hectares

1992

Het CHM wil een “eigentijdse levenswijze” worden en opent een nieuwe ruimte voor de jongeren: Het Hexagone met een gedurfd design. Verder wordt er een circusschool en een surfschool geopend. Tijdens de zomer van 1992, begint René Gracia Radio CHM “de naakste radio van allen”.

2004

Uitbreiding van de SPA waardoor het oppervlakte van 876 m² is gepasseerd.

2005

De bouw van het Waterpark met 4 glijbanen, bubbelbaden en ook een spetterbadje.

2006 à 2009

De bouw van een Cybercafé; een renovatiecampagne van de sanitaire infrastructuren, waarvan er een honderdtal zijn, en een herbebossingscampagne…

2010

Het CHM treedt toe tot de Village-Center groep, Europees leider van het campingwezen en de outdoor-hotellerie. Het is voor het eerst dat naturistenvakanties door de professionals gezien worden als een daadwerkelijk vakantiethema.

2011, 2012

Complete renovatie van de SPA, creatie van een nieuw servicestation voor campers, verwarming van het water van een groot gedeelte van het sanitair via zonnepanelen. Volledige renovatie van het zwembad.

Meer dan 60 jaar naturisten geschiedenis… En nu is het aan u om het vervolg te schrijven!