Image: 

Het naturisme, een levenskunst

Nederlands

Het Naturisme bestaat in de praktijk uit een sociale toegewijde omgeving, een praktijk gericht op het comfort van het blote lichaam tegenover de natuurlijke elementen zoals het water, de lucht, de zon en het licht: Voor het welzijn van lichaam en geest. 

In harmonie leven met de natuur

Het plezier om in harmonie met de natuur te leven en het lichaam zijn juiste plaats te geven, ver van de clichés en de fantasieën. Bloot leven! Het naturistische naaktzijn is het originele bloot zijn, het is collectief, gezond en natuurlijk. Het naaktzijn aandurven is de geest bevrijden, meer nog dan het lichaam. Het oversteken van de grens van het onmogelijke, om uw ware persoonlijkheid te ontdekken.

In de natuur veroorzaakt de directe beleving van de elementen op het blote lichaam een gevoel van welzijn; een gevoel dat we vergeten zijn door een leven van beperkingen en de stress van het dagelijkse leven. Naaktheid in de buitenlucht doet goed, het heeft een euforische werking en een positieve invloed op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Een natuurlijk "ont-stressen"; het is een onvergelijkbare remedie tegen de spanningen van alledag.

Bloot zijn is vrij zijn

Natuurlijk naakt, de huid ademt en het hele lichaam wordt wedergeboren. Het lichaam is vrij. Het naturisme is een bron van gezondheid en van geluk. Een gezond lichamelijk en geestelijk leven, de geest laten ontwaken tot het weten, tot de kennis en voor een socialere samenleving.

Het is hierdoor dat het naturisme steeds populairder wordt onder mensen met een handicap. Zij accepteren zichzelf zoals ze zijn, en ze nodigen anderen uit voor een eerlijke erkenning van zichzelf en van anderen, door middel van het spiegel effect. Hun blikken drukken geen ongemak of nieuwsgierigheid uit. Naturisten waarden zijn menselijke waarden: Respect voor jezelf, respect voor anderen en tolerantie. Het naturisme helpt vele mensen met een complex hun lichaam te accepteren om van zichzelf te kunnen houden.

Door het naaktzijn vervagen de maatschappelijke verschillen

De praktijk van het gemeenschappelijke bloot zijn bevordert het gelijkwaardige contact en wist de sociale afkomst uit. Dat heeft Albert Lecocq, oprichter van het CHM, goed begrepen. Het leert ons een leven in evenwicht, met vervulling, een leven van ontdekking en het zorgt dat iedereen gewaardeerd kan worden voor wat hij of zij is, en niet om zijn of haar uiterlijk.

De naturisten beweging bestaat voornamelijk uit gezinnen met kinderen en het is zeer gebruikelijk om meerdere generaties op de vakantie locaties te vinden: Kinderen, ouders en grootouders. Kinderen die in een dergelijke omgeving worden opgevoed groeien vaak op tot volwassenen die vertrouwd zijn met hun eigen lichaam. Het volstaat om wat tijd door te brengen in een naturisten gebied om de ontwikkeling van kinderen te observeren, hun comfort met naaktheid en de vreugde om volop van het leven en de natuur te genieten. Naturisme, dat is ook het hen beter in staat te stellen om zichzelf te accepteren zoals ze zijn, om hun respect voor anderen te verhogen en hen bewust te maken van het belang van de zorg voor het milieu.

Het naturisme heeft altijd betrokkenheid bij het milieu geclaimd (lang voordat dit een belangrijk thema werd) en de zorg om de natuur goed te leren kennen om deze zo beter te kunnen respecteren. Naturisme is dan ook de enige beweging om de integratie, en het behoud ervan, tussen mens en natuur te bewerkstelligen. Het is een van de educatieve projecten.